Přejít na titulní stránku

Vyjádření k příspěvku pana Davida Zientka

Byl jsem požádán redaktorem orlicky.net o vyjádření k příspěvku místopředsedy MS ODS pana Davida Zientka, ve kterém kritizuje udělení jednorázové slevy z nájemného provozovatelům Kopečkové poutě v Letohradě. Mé vyjádření poskytuji k základu článku, tedy k poskytnutí jednorázové slevy radou města na nájmu provozovatelům Kopečkové poutě, ostatní obecné záležitosti nekomentuji.

Byl jsem požádán redaktorem orlicky.net o vyjádření k příspěvku místopředsedy MS ODS pana Davida Zientka, ve kterém kritizuje udělení jednorázové slevy z nájemného provozovatelům Kopečkové poutě v Letohradě. Mé vyjádření poskytuji k základu článku, tedy k poskytnutí jednorázové slevy radou města na nájmu provozovatelům Kopečkové poutě, ostatní obecné záležitosti nekomentuji.

Rada města je orgánem příslušným k uzavírání nájemních smluv, jejich dodatků apod. Ne jinak tomu je u Kopečkové poutě v Letohradě. Manželé Lagronovi a Zvárovi provozují místní pouť již velmi dlouhou řadu let, za která do rozpočtu města řádně uhradili již několik milionů Kč za nájemné. Za posledních 8 let se roční nájemné zvýšilo cca o 20%. Převážná část organizace – atrakce, elektrika pro atrakce apod. leží na jejich bedrech. Po celé roky trvání smlouvy vždy řádně a včas plnili všechny své závazky z nájemní smlouvy vyplývajících. Již několik let čtvrteční dopoledne před poutí vozí zdarma na atrakcích děti z mateřských školek a dalších ústavů, účastní se jich pravidelně 200 - 300. Dlouholetým úsilím provozovatelů se Kopečková pouť stala vyhledávanou pro její atraktivitu a čeho si obzvláště ceníme je její bezpečí. Mnoho pamětníků těžko v paměti vzpomíná na rok, kdy by Kopečkovou pouť postihlo tak extrémně nepříznivé počasí, jako tomu bylo letos, kdy déšť s malými přestávkami setrval od čtvrtka do neděle. Bylo to vůbec poprvé, co se provozovatelé poutě s takovou písemnou žádostí na Radu města obrátili a svoji prosbu vyjádřili žádostí o slevu ve výší 15% z celkového nájemného.

To vše Rada města při podání této písemné žádosti nájemců zvažovala, minulost, přítomnost i budoucnost dlouholeté úspěšné spolupráce. Projednávání tohoto bodu na Radě města byl osobně přítomen předseda MS ODS pan Daniel Kubelka a nijak navržené usnesení nezpochybnil, o to více překvapuje reakce jeho místopředsedy na fb stránkách MS ODS. K rozhodnutí má Rada města věcné a jsem přesvědčen, že i morální právo. Jednorázově na základě dlouholetých dobrých zkušeností s provozovateli část nájmu z faktických důvodů prominout. Dobré obchodní vztahy se mají budovat, zvláště když nájemce je prověřeným dlouholetým a do posledních povinností nájemní smlouvu plnícím partnerem.

Komunální volby se blíží a rozumím tomu, že každé téma je dobré. Výši (15% z částky 360 tis. Kč) Radou města poskytnuté jednorázové slevy vzhledem ke všemu výši uvedenému považuji i pro budoucnost naší poutě za správnou.

Petr Fiala, starosta města Letohrad


Petr Fiala ...

Vážení spoluobčané,

Letí to jako voda. Asi by mě v roce 2006, kdy jsem se stal starostou, nenapadlo, že i v roce 2022 vás budu znovu oslovovat a po páté žádat o důvěru jak mé osobě, tak našemu uskupení kandidátů za Sdružení pro Letohradsko. Důvěru, které jsme si po celých 16 let upřímně vážili a snažili se ji nezklamat. Možná ne úplně vždy se vše zcela podařilo. Ale jak se říká „není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem“.  Ale vězte, že jsme každý den, a často to nebyly úplně snadné dny, mysleli na prospěch Letohradu a chtěli pro jeho občany jen to nejlepší.

To jsme připraveni činit i následující 4 roky, pokud nám dáte důvěru. Jsou započaté velmi důležité projekty, u nichž je potřebné dohlédnout na jejich úspěšnou realizaci. Především Dům kultury, školka Taušlova, pozemky pro bydlení, náměstí, tělocvična v Ústecké ulici a řada dalších. Jak jsme zvládli plnit volební program, bylo zveřejněno koncem června v našem Občasníku. Drtivá většina avizovaného se podařila uskutečnit a za to jsem upřímně rád.

Bezpochyby hodně z vás při vědomí, když souběžně kandiduji do Senátu za okres Ústí nad Orlicí, přemýšlí, zda se Senát a starostování dá zvládat tak, aby práce pro město neutrpěla.  Již nyní je mnoho starostů v Senátu (například starostové měst Moravský Krumlov, Mladá Boleslav, Vejprnice, Chrastava a další) a ve svých městech dokazují, že to lze. Každopádně vždy, pokud bych se stal z vůle voličů i senátorem, by minimálně v době plnění senátorských povinností byl na radnici přítomen místostarosta. To proto, aby občan při řešení svých problémů mohl jednat přímo se zástupcem samosprávy. Chtěl bych Vás proto velmi požádat o podporu jak našeho celého uskupení v komunálních volbách, tak i moji osobní v obou kolech voleb senátních. Senátor z Letohradu by městu i regionu mohl a hlavně měl být ku prospěchu. Bylo by dobře, aby byl z naší oblasti, tedy z Podorlicka.

Upřímně děkuji všem kolegům ze samosprávy a městského úřadu, kteří pracovali na vylepšování podmínek života v našem krásném městě. Pro mě je to práce, která mne zcela naplňuje. Končící volební období bylo jiné, poznamenané pandemií a válkou na Ukrajině. Snad jsme v Letohradě svým přístupem k těmto problémům obstáli i jako samospráva. Děkuji všem aktivním členům ve spolcích v Letohradě, kteří svým přístupem pomáhají dělat Letohrad tak činorodým, jakým je. Nesmírně si jejich nezištné práce vážím.

Neztratil-li jsem za ty roky mého působení Vaši důvěru a usoudíte-li, že pozitiva převládají, budu si nesmírně vážit Vaší další podpory v komunálních i senátních volbách. Abychom mohli naplnit vyřčené cíle, prosím o podporu celé kandidátky Sdružení pro Letohradsko. Starosta, byť třeba se silným mandátem, ale bez široké podpory svého týmu v zastupitelstvu, nedokáže téměř nic. Proto vás prosím o jediný křížek u názvu našeho volebního uskupení. Letohradu se dařilo věci úspěšně realizovat, protože jsme takový silný mandát od vás měli. Prosím, volte jistotu, ať se podaří dokončit započaté. Ze zkušeností víte, že se snažíme proměňovat naše město tak, aby bylo k občanům přívětivé. Učiníme vše pro to, abychom Vás ani po další 4 roky nezklamali. Uspěju-li též ve volbách senátních, z Letohradu neuteču!

Moc si přeji, aby Letohrad byl vždy městem, ve kterém žijí spokojení občané. Ať se daří celému krásnému regionu Podorlicka!


S úctou, Petr Fiala