Přejít na titulní stránku

Lokalita Nad Bažantnicí

Ve středu 9. září schválilo Zastupitelstvo města zahájení investice do lokality pro bydlení Nad Bažantnicí. Příprava zabrala 7 let, což dokládá její složitost v takto rozsáhlém území. Nejvíce času zabral převod pozemků od státu. Projekt je připraven tak, aby v jeho závěru nemělo město ani zisk, ale aby ani nedotovalo stavebníky. O konkrétní ceně pozemků bylo možno jednat až ve chvíli, kdy byla známa vítězná nabídka na zasíťování lokality, a to bylo až na přelomu července a srpna.

Schválení všech potřebných dokumentů pro nastartování lokality umožnilo těm, kteří opravdu chtějí bydlet, aby koupili pozemky bez 21% nárůstu ceny o DPH, které bude platit od 1. 1.2016. Zásadní chybou by bylo vše včas neprojednat a připravit tak stavebníky zdražením o DPH o nemalé peníze.

Proč byla vybrána právě lokalita nad Bažantnicí? Nikde jinde v k.ú. Letohrad jako město dostatečný počet pozemků určených k bydlení podle územního plánu nevlastníme.

Do ceny 670,- Kč za m2 pozemku byly započítány všechny známé náklady na jejich přípravu i s cca 5,5 mil. Kč rezervou, která by měla pokrýt případné nepředvídané náklady. Pro spuštění celé investice byla stanovena spodní hranice 12,5 mil. Kč uhrazených za pozemky od zájemců ze strany kupujících, aby město mělo jistotu, že se lokalita opravdu stane místem bydlení.

V pátek 4. září byla od zastupitelů ODS a KDU-ČSL navržena „Cenová mapa“, která rozděluje pozemky na „lukrativnější a méně lukrativní“, ale hlavně již zejména zamluvené pozemky zdražuje. Podle našeho názoru je velmi složité určit objektivní kriteria pro takovéto rozdělení v jedné lokalitě, každý přece může mít jiný názor na to, který pozemek je lepší. Podle čeho by se pak měly stanovit cenové rozdíly jednotlivých parcel? Navíc „Cenová mapa“ podléhá schválení MF ČR.

Zastupitelstvo města ve středu rovněž schválilo prvních 25 kupních smluv se zájemci, kteří chtějí do parcel investovat své peníze a následně do výstavby svého bydlení. V případě, že by nedošlo k prodeji pozemků do konce roku 2015, hrozilo by, že některé z těchto zájemců odradíme a tím pádem nebude dostatek finančních prostředků od kupujících pro spuštění investice. Počet zájemců je jasným důkazem zájmu občanů o výstavbu bydlení v Letohradě!

Cílem celé investice určitě není rozprodat všechny pozemky za 5 let, ale mít nabídku pro všechny budoucí příchozí zájemce o výstavbu vlastního bydlení a to v dlouhodobém časovém horizontu.

Málo měst jde cestou jako my. Mnoho jich pozemky zasíťuje a čeká na stavebníky. My jsme velmi zodpovědně celý projekt připravili, stavebníky máme a požadujeme od nich minimální částku pro spuštění investování. Vážíme si kupujících, kteří tuto strategii, chránící město a jeho prostředky, přijali.

Jsme si jisti, že strategické rozhodnutí zastupitelstva o spuštění přípravy této lokality pro bydlení bylo správné a pro budoucí rozvoj našeho města zcela zásadní!

Zastupitelé za Sdružení pro Letohradsko, Nezávislí pro Letohradsko a Zelená pro Letohrad


Petr Fiala ...

Vážení spoluobčané,

Letí to jako voda. Asi by mě v roce 2006, kdy jsem se stal starostou, nenapadlo, že i v roce 2022 vás budu znovu oslovovat a po páté žádat o důvěru jak mé osobě, tak našemu uskupení kandidátů za Sdružení pro Letohradsko. Důvěru, které jsme si po celých 16 let upřímně vážili a snažili se ji nezklamat. Možná ne úplně vždy se vše zcela podařilo. Ale jak se říká „není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem“.  Ale vězte, že jsme každý den, a často to nebyly úplně snadné dny, mysleli na prospěch Letohradu a chtěli pro jeho občany jen to nejlepší.

To jsme připraveni činit i následující 4 roky, pokud nám dáte důvěru. Jsou započaté velmi důležité projekty, u nichž je potřebné dohlédnout na jejich úspěšnou realizaci. Především Dům kultury, školka Taušlova, pozemky pro bydlení, náměstí, tělocvična v Ústecké ulici a řada dalších. Jak jsme zvládli plnit volební program, bylo zveřejněno koncem června v našem Občasníku. Drtivá většina avizovaného se podařila uskutečnit a za to jsem upřímně rád.

Bezpochyby hodně z vás při vědomí, když souběžně kandiduji do Senátu za okres Ústí nad Orlicí, přemýšlí, zda se Senát a starostování dá zvládat tak, aby práce pro město neutrpěla.  Již nyní je mnoho starostů v Senátu (například starostové měst Moravský Krumlov, Mladá Boleslav, Vejprnice, Chrastava a další) a ve svých městech dokazují, že to lze. Každopádně vždy, pokud bych se stal z vůle voličů i senátorem, by minimálně v době plnění senátorských povinností byl na radnici přítomen místostarosta. To proto, aby občan při řešení svých problémů mohl jednat přímo se zástupcem samosprávy. Chtěl bych Vás proto velmi požádat o podporu jak našeho celého uskupení v komunálních volbách, tak i moji osobní v obou kolech voleb senátních. Senátor z Letohradu by městu i regionu mohl a hlavně měl být ku prospěchu. Bylo by dobře, aby byl z naší oblasti, tedy z Podorlicka.

Upřímně děkuji všem kolegům ze samosprávy a městského úřadu, kteří pracovali na vylepšování podmínek života v našem krásném městě. Pro mě je to práce, která mne zcela naplňuje. Končící volební období bylo jiné, poznamenané pandemií a válkou na Ukrajině. Snad jsme v Letohradě svým přístupem k těmto problémům obstáli i jako samospráva. Děkuji všem aktivním členům ve spolcích v Letohradě, kteří svým přístupem pomáhají dělat Letohrad tak činorodým, jakým je. Nesmírně si jejich nezištné práce vážím.

Neztratil-li jsem za ty roky mého působení Vaši důvěru a usoudíte-li, že pozitiva převládají, budu si nesmírně vážit Vaší další podpory v komunálních i senátních volbách. Abychom mohli naplnit vyřčené cíle, prosím o podporu celé kandidátky Sdružení pro Letohradsko. Starosta, byť třeba se silným mandátem, ale bez široké podpory svého týmu v zastupitelstvu, nedokáže téměř nic. Proto vás prosím o jediný křížek u názvu našeho volebního uskupení. Letohradu se dařilo věci úspěšně realizovat, protože jsme takový silný mandát od vás měli. Prosím, volte jistotu, ať se podaří dokončit započaté. Ze zkušeností víte, že se snažíme proměňovat naše město tak, aby bylo k občanům přívětivé. Učiníme vše pro to, abychom Vás ani po další 4 roky nezklamali. Uspěju-li též ve volbách senátních, z Letohradu neuteču!

Moc si přeji, aby Letohrad byl vždy městem, ve kterém žijí spokojení občané. Ať se daří celému krásnému regionu Podorlicka!


S úctou, Petr Fiala