Přejít na titulní stránku

O cestovatelské čtvrtky je zájem ...

Od roku 2014 běží v Letohradě cyklus pořadů pro seni-ory, ale i mladší ročníky, zvaný Poznávání, setkávání a zábava. Cyklus promítání a povídání se koná každý druhý čtvrtek v měsíci, a to v lednu, únoru a březnu v restauraci Nový dvůr od patnácti hodin.

O své  zážitky z cest se dělí s ostatními zejména cestovatelé letohradští.  Virtuálně  jsme  navštívili  USA,    Austrálii, ale i Orlické hory, nebo zhlédli záběry  z na-sazení  záchranářů při povodních v Polsku. Pokud někdo z občanů má chuť se podělit o své zážitky z putování, rádi ho zařadíme do programu příštího roku. V březnu se koná tradiční jarní setkání seniorů v Domě kultury. V minulém roce byl zaplněn sál do posledního místečka. Při velmi povedeném představení Světáci v provedení divadelního souboru Kolár se diváci smáli, až se „třásl“ kulturák. Letos přivezli ochotníci z Klášterce nad Orlicí divadelní hru „Mátový, nebo s citronem?“

K celostátní akci nazvané Týden seniorů jsme se připojili již po šesté. Dovolím si říci, že se setkávání v prvním týdnu října, kdy jsou připraveny aktivity pro široký okruh občanů, stávají tradicí. V roce 2017 jsme zahájili Týden seniorů pondělní  besedou   populární novinářky Petry Procházkové nazvanou Ukrajina dnešních dnů. Jejíma očima jsme se podívali do míst, kam běžný turista nemá šanci proniknout. O den později, v úterý, připravily knihovnice v krásném prostředí knihovny trénink paměti, zájem občanů o tuto problematiku nás velmi překvapil. Knihovnu zájem inspiroval a  připravila pro zájemce kurzy trénování paměti na jaro letošního roku. Středa patřila paní učitelce Aleně Boháčové, která několik měsíců vyučovala děti v Himalájích. Týden seniorů zakončilo povídání sexuologa Radima Uzla, který zavzpomínal také na své začátky v Orlicko-ústecké nemocnici. O hudební doprovod se postaral Pepa Štross. V letošním roce se můžete mimo jiné těšit na vystoupení herce Josefa Náhlovského.
Již po čtyřiadvacáté se sešli senioři na předvánočním setkání v Orlovně na Orlici. Úvod již tradičně patřil starostovi města Petru Fialovi, který shrnul události loňského roku a přiblížil plány města na rok 2018. Úsměvy na tvářích více než sto šedesáti přítomných vykouzlily děti z Mateřské školy U Dvora vánočním příběhem s koledami. Adventní odpoledne zpříjemnil letohradský tanečník s obručemi Patrik Jandejsek a sál doslova roztančil i rozezpíval Karel Gott Revival Morava. O hosty se vzorně staraly dámy z Domu s pečovatelskou službou a města, které tradiční setkání pořádá. Již se těšíme na setkání pětadvacáté.

V minulé roce se ukutečnil v Letohradě kurz pro neformálně pečující osoby, chtěli bychom navázat a nabídnout od září pečujícím osobám pravidelné schůzky, kde budou moci načerpat nové znalosti a vyměnit si zkušenosti s ostatními.

Obnovili jsme zájezdy pro seniory, letos se podívali do polské Niemczy, kde navštívili rozkvetlé arboretum. Na podzim máme v plánu zájezd na divadelní přestavení.
Máme vizi založit klub důchodců, naše dosavadní snaha nebyla úspěšná. Věřím, že se najde někdo z řad seniorů s chutí přiložit ruku k dílu a aktivity pro seniory se podaří rozšířit.

Iva Janoušková
 


Petr Fiala ...

Vážení spoluobčané,

Letí to jako voda. Asi by mě v roce 2006, kdy jsem se stal starostou, nenapadlo, že i v roce 2022 vás budu znovu oslovovat a po páté žádat o důvěru jak mé osobě, tak našemu uskupení kandidátů za Sdružení pro Letohradsko. Důvěru, které jsme si po celých 16 let upřímně vážili a snažili se ji nezklamat. Možná ne úplně vždy se vše zcela podařilo. Ale jak se říká „není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem“.  Ale vězte, že jsme každý den, a často to nebyly úplně snadné dny, mysleli na prospěch Letohradu a chtěli pro jeho občany jen to nejlepší.

To jsme připraveni činit i následující 4 roky, pokud nám dáte důvěru. Jsou započaté velmi důležité projekty, u nichž je potřebné dohlédnout na jejich úspěšnou realizaci. Především Dům kultury, školka Taušlova, pozemky pro bydlení, náměstí, tělocvična v Ústecké ulici a řada dalších. Jak jsme zvládli plnit volební program, bylo zveřejněno koncem června v našem Občasníku. Drtivá většina avizovaného se podařila uskutečnit a za to jsem upřímně rád.

Bezpochyby hodně z vás při vědomí, když souběžně kandiduji do Senátu za okres Ústí nad Orlicí, přemýšlí, zda se Senát a starostování dá zvládat tak, aby práce pro město neutrpěla.  Již nyní je mnoho starostů v Senátu (například starostové měst Moravský Krumlov, Mladá Boleslav, Vejprnice, Chrastava a další) a ve svých městech dokazují, že to lze. Každopádně vždy, pokud bych se stal z vůle voličů i senátorem, by minimálně v době plnění senátorských povinností byl na radnici přítomen místostarosta. To proto, aby občan při řešení svých problémů mohl jednat přímo se zástupcem samosprávy. Chtěl bych Vás proto velmi požádat o podporu jak našeho celého uskupení v komunálních volbách, tak i moji osobní v obou kolech voleb senátních. Senátor z Letohradu by městu i regionu mohl a hlavně měl být ku prospěchu. Bylo by dobře, aby byl z naší oblasti, tedy z Podorlicka.

Upřímně děkuji všem kolegům ze samosprávy a městského úřadu, kteří pracovali na vylepšování podmínek života v našem krásném městě. Pro mě je to práce, která mne zcela naplňuje. Končící volební období bylo jiné, poznamenané pandemií a válkou na Ukrajině. Snad jsme v Letohradě svým přístupem k těmto problémům obstáli i jako samospráva. Děkuji všem aktivním členům ve spolcích v Letohradě, kteří svým přístupem pomáhají dělat Letohrad tak činorodým, jakým je. Nesmírně si jejich nezištné práce vážím.

Neztratil-li jsem za ty roky mého působení Vaši důvěru a usoudíte-li, že pozitiva převládají, budu si nesmírně vážit Vaší další podpory v komunálních i senátních volbách. Abychom mohli naplnit vyřčené cíle, prosím o podporu celé kandidátky Sdružení pro Letohradsko. Starosta, byť třeba se silným mandátem, ale bez široké podpory svého týmu v zastupitelstvu, nedokáže téměř nic. Proto vás prosím o jediný křížek u názvu našeho volebního uskupení. Letohradu se dařilo věci úspěšně realizovat, protože jsme takový silný mandát od vás měli. Prosím, volte jistotu, ať se podaří dokončit započaté. Ze zkušeností víte, že se snažíme proměňovat naše město tak, aby bylo k občanům přívětivé. Učiníme vše pro to, abychom Vás ani po další 4 roky nezklamali. Uspěju-li též ve volbách senátních, z Letohradu neuteču!

Moc si přeji, aby Letohrad byl vždy městem, ve kterém žijí spokojení občané. Ať se daří celému krásnému regionu Podorlicka!


S úctou, Petr Fiala